“Noetic“ – фирма на ученици от Езиковата гимназия в Смолян е обявена за „Най-добра учебна компания на България“ в надпревара с 40 екипа. На второ място се класираха отново смолянски млади предприемачи – от ПГ по икономика с компанията „Родопи еко“. „Noetic“ спечели престижната награда с мобилно приложение, с което се сканират етикетите на хранителни продукти и се получава информация за вредните в тях съставки. Апликацията E-Food Scanner, достъпна в Google App Store, е разработена от десетокласници от ПГПЧЕ „Иван Вазов“ – Смолян, които за първа година участват в програмата „Учебна компания“ на Джуниър Ачийвмънт (JA). До момента приложението е изтеглено от 1500 потребители в цял свят.

Второ място за най-добра ученическа компания грабна „Родопи еко“ от ПГ по икономика Карл Маркс – Смолян. Те се пребориха за среброто с идеята за производство на компост и биоразградими саксии за засаждане на иглолистни фиданки.

400 ученици и студенти от цялата страна представиха своите бизнес разработки във форума в Камчия с презентации пред жури, панелни интервюта и търговско изложение на щанд. 60 предприемачески екипа се изявиха на стартъп сцената на България, 40 от които ученически. Победителите избра основно жури при учениците, което определи „Най-добра учебна компания на България“, в което участва и Александър Миланов, автор на книгата “Детство без сълзи”. Той е в журито на състезанието „Изгряващи звезди“ вече 6 години.

Категория:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *